Takarékos fürdő - csökkentsük a vízfogyasztást

2018.06.06

Igen, a fürdőszoba.... Itt indítjuk a napunkat - sokaknak egy frissítő, reggeli fürdő az ideális nap kezdéséhez elengedhetetlen -, és itt is pihenünk meg egy jóleső fürdőzéssel a napunk végén. Kutatások azt mondják, körülbelül 120-130 liter vizet használ fel a család egyetlen tagja naponta, nem is beszélve a víz felmelegítési díjáról. 360 nap egy évben, ez annyi mint... 

Víztakarékos csaptelepek, zuhanyzók

Sokszor nem is gondolnánk, de bizony könnyen folyhat a "pénz" az ujjaink között egy egy kézmosás, vagy zuhanyzás alkalmával. Az évek elteltével egyre felértékelődik egy jó minőségű, víztakarékos armatúra a háztartásban. Ezek a termékek csökkentik a víz áramlásának intenzitását, a fogyasztást, és ezzel a hónap végén érkező számla végösszegét is.

De hogyan is működnek ezek a modern, takarékos eszközök? Azon kívül, hogy fürdőszobánk ékessége egy csaptelep, okos megoldást is nyújthat arra, miként csökkentsük energiafelhasználásunkat, hogyan használjuk fel a tiszta vizet a legmegfelelőbben. 

Érdekes újítás lehet, hogy két állása van az armatúrának; egy rövid kézmosáshoz szükségtelen teljes sebességgel folynia a víznek, a kar első állásával ezt érhetjük el. Továbbá az sem lehet hátrány, ha nem a meleg víz jön azonnal. Sem a meleg víz órát, sem pedig a gázkazánt nem működtetjük feleslegesen, ezzel pedig energiát is spórolunk a háztartásnak.

Ezek a víztakarékos modellek nem csak a mosdóban, de a zuhanyzóban is felszerelhetőek. Nem szabad megijedni, semmit sem veszít a reggeli, frissítő zuhanyzás élményéből, ha egy ilyen okos csapteleppel ajándékozzuk meg magunkat! :-)

Felelősségteljes felhasználás

Nem kérdéses, ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a felelősségtudatos fogyasztói magatartás, ebben nagy segítségünkre lehetnek a mai korszerű technikai eszközök. De nagy hangsúlyt kap a mindennapi szokásaink megváltoztatása, és a figyelmesség is. Vajon egy fogmosás alkalmával valóban nem kell elzárni a vizet? Vagy egy hajmosás alatt hagyjuk nyitva a csapot? Megfelelő hőmérsékleten használjuk a zuhanyzóban a termosztátot? Kis dolgoknak tűnnek, de nem! A fürdőszobában is a kisebb dolgokban bújnak meg a legkézenfekvőbb megoldások. Alig észrevehető változtatások ezek, azonban még jobban észrevehető a hó végi elszámoláson...

De vessünk csak egy pillantást a mellékhelyiségre is, a WC se kerülje el a figyelmünket. Szinte biztosan állíthatjuk, hogy a több, mint 25-30 liter elhasznált víz sem indokolt. Ma már léteznek olyan takarékos rendszerek, melyek start-stopos, vagy kis-, és nagy öblítés funkcióval rendelkeznek. Semmi dolgunk nincs más, mint ezeket a lehetőségeket tudatosabban használni.

Tehát ennyire egyszerűen lehet a vízzel is takarékoskodni, és nem utolsó sorban a környezetünkért is tehetünk ezzel...

Felújítaná fürdőszobáját?

Vegye igénybe INGYENES helyszíni felmérésünket!