Ablak nélküli fürdőszoba? Semmi pánik!

2019.02.04

Egy új fürdőszoba megtervezésénél sokunknál az egyik legfőbb szempont a helyiség megfelelő szellőzése, megvilágítása. Teljesen érthető. Nincs is annál kellemesebb, mint a reggeli napfény melegében, egy frissítő reggeli fürdővel indítani a napot.

De figyelem előtt kell azt is tartani, hogy sok, már meglévő fürdőszobában nincs ablak, és bizony ezekben a helyiségekben is biztosítani kell a megfelelő klímát. Az elmúlt években az Újfürdő fürdőszobaszalonok egy csapata kizárólag a kis, sokszor ablak nélküli fürdőszobák felújítására specializálódott, időközben rengeteg tapasztalatot szerezve...

A megfelelő szellőztetés

A sokrétű megvilágítási lehetőségeknek, és a jól megtervezett színeknek köszönhetően az ablak hiánya ma már meglehetősen jól kompenzálható. A fürdőszobák az ablakon beszűrődő nappali fények hiányában is barátságos, és fényes helyiségekké válnak. Egy ó meleg zuhany, vagy netán fürdő után meglehetősen sok vízgőz keletkezik, aminek az elvezetéséről gondoskodni kell. Ha nem megfelelő a levegő cseréje, nőhet a páratartalom, a levegő nehézzé válik, és félő, hogy megjelenik a penészgomba is.

De van megoldás: a legcélszerűbb, és legkézenfekvőbb, hogy a központi szellőző csatornával összekötött, modern szellőző rendszerrel szereljük fel a fürdőszobánkat, így a folyamatos légáramlással el tudjuk kerülni a kellemetlenségeket. Javasoljuk, hogy amennyiben még nincs kiépítve szellőző rendszer a fürdőszobájában, mindenképpen szakember segítségét kérje!

Pára, az ablak nélküli fürdőszobákban

Természetesen nem kell azonnal költségekbe verni magunkat, ha nincsen lehetőségünk a közeljövőben a szellőztetés megfelelő kialakítására. Íme egy-két tipp, hogyan lehet frissé felfrissíteni a fürdőszoba levegőjét:

- Légtisztítók, páraelszívók: a belső nedvességtartalom szabályozására különösen hatékonyak lehetnek az elektromos párátlanító készülékek. Könnyedén megbirkóznak a felesleges nedvességgel, így megbízható megoldást jelentenek a pára megszüntetésére.

- Só, granulátumok: a nedvességtartalom csökkentésére egy jól bevált, és régi módszer a só alkalmazása. Valóban költséghatékony, és megbízható módszernek tűnik. A helyiség különböző pontjaiban elhelyezett, sóval megtöltött kis edények felszívják a nedvességet. Illatosíthatjuk is a sót, így még kellemesebbé tehetjük a fürdőszoba egyébként is meghitt légkörét.

 - A fürdőszoba megfelelő fűtése: sokaknál tapasztaljuk, hogy nem tartják fontosnak a fürdőszoba fűtését, így nem is használják a felszerelt fűtőtesteket. Nagy hiba! Nem csak a fürdőzés kellemes élményétől fosztjuk meg így magunkat, de a falak kiszáradására sem figyelünk oda. Pedig a megfelelő hőmérsékletű falakból hamarabb elpárolog a nedvesség, így megelőzve a kellemetlen penészedés kialakulását. A nedves törölközők is hamarabb száradnak, így a belőlük származó nedvesség is gyorsabban távozik, nem rontva a helyiség klímáját.

Tartsunk mindent kontroll alatt

Az ablak nélküli fürdőhelyiségekben érdemes a páratartalom mérésére szolgáló kis műszert tartani, úgynevezett higrométert. Ezekkel könnyedén ellenőrizni tudjuk a helyiség nedvesség tartamát. Ideális esetben a nedvesség tartalom ne haladja meg az 50-60%-ot. 

Ha mégis magasabb értéket mérnénk, az előbbi megoldásokkal könnyedén vissza tudjuk állítani a fürdőszobánk levegő minőségét.

Szeretné felújítani fürdőszobáját?

Vegye igénybe ingyenes szolgáltatásunkat!