5 hasznos TIPP a felújítás előtt

2017.09.14

A mai világban talán már sokan tudják - akár saját, akár ismerősök tapasztalataiból -, hogy a felújítási munkálatokhoz már nem elég egy-két baráttal, szomszéddal nekifogni a munkálatoknak. 

Jó pár évvel ezelőtt még olcsóbb, és gyorsabb megoldást láttunk ebben a módszerben... 

Na és persze jó időtöltés, összekovácsoló erőnek sem volt rossz egy ilyen projekt a lakóközösségnek, ha csak azt nézzük, hogy ma már az ember a szomszédjáról sem sok mindent tud. :-) A világ változik, és bizony az újuló technológiák, az idősödő épültek is inkább szakember munkáját kívánják. Az pedig, hogy olcsóbb, gyorsabb lenne barátokkal, vagy egyedül elvégezni a felújítást (Hosszan tartó, minőségi lesz-e a munka? Többe kerül a szabadság? A szívesség sincsen ingyen.). Döntse el mindenki maga a mai rohanó, és személytelen világban! 

Összegyűjtöttünk 5 jó tanácsot, amit érdemes fontolóra venni a felújítás előtt, vagy közben.

1. Ha már egyszer teljeskörű felújítást szeretnénk végezni, csináljuk azt alaposan! Gondolunk itt arra, hogy ne csak a kinézettel, színekkel, formákkal foglalkozzunk, hanem a rejtett problémákkal is. Mindenképpen mérjük fel a lakás/helyiség állapotát, hány éves az épület, mikor volt utoljára felújítás stb. A körültekintő előkészülettel megkíméljük magunkat a váratlan kiadásoktól (bizony jelentősen megnőhetnek a költségek, sajnos sokszor olyan munkáról van szó, amit előre nehéz kalkulálni - nem javasoljuk kiszámított költségkerettel elindulni a felújításban), és ha már pénzt szánunk a felújításra, hosszú évekig élvezhetjük majd a munka gyümölcsét.

2. A vízvezeték szereléshez, elektromos munkákhoz, csempézéshez, szerelvényezéshez mindenképpen szakember segítségét kell kérnünk. Mivel a munka tetemes részét előbbiek teszik ki, érdemes a teljes felújításra megbízni egy leinformálható, jó szakembergárdát. Ezzel időt, energiát, és sokszor pénzt is (nem megfelelően elvégzett, utólag kiderülő hibák miatt) spórolunk magunknak. 

JAVASOLJUK: már időben foglaljuk le a jó szakembert, mert a legjobb "szakik" hónapokra előre be vannak táblázva a jelenlegi munkaerő hiány miatt. Kérjünk pontos kalkulációt, helyszíni felmérést, személyes konzultációt. Pontos ajánlatot nem lehet előre meglévő sémák alapján adni, kerülje az olyan szakembereket, akik csak "körülbelüli" árakat adnak! Ebből sosem sül ki semmi jó...

3. Amikor felvesszük a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel, érdemes már kész elképzeléssel, ötletekkel fogadni. Megkönnyíti a későbbi tervezést, ha a kinézettel, designnal kezdünk. Vegyük figyelembe a funkcionalitást, hányan használják a helyiséget. Formák, színek, méretek... Pontosan határozzuk meg ezeket a tulajdonságokat. Egy jó mester is csak akkor tud segíteni, ha egy alappal szolgálunk neki.

4. Határozzuk meg a bútorok méretét, funkcióját. Tároló felületekre helyezzük a hangsúlyt, vagy inkább letisztult formavilágra vágyunk? Képzeljük el a színeket, a burkolat és bútor harmonizáljon. Kádat, vagy zuhanyzót szeretnénk? Esetleg mindkettőt? Látszódjanak a vezetékek a falon, vagy legyenek elrejtve? Fontos a világos tér, szeretnénk növényeket elhelyezni a felújítandó helyiségben? Tisztázzuk ezeket a kérdéseket!

5. Műszaki szempont: sem a költségek, sem a megvalósítás szempontjából nem mindegy, mit és hova szeretnénk elhelyezni. Már az első egyeztetés alkalmával a szakembernek pontosan írjuk le, mit, hol szeretnénk látni a helyiségben. Előfordulhat, hogy elképzelésünk nem megvalósítható (pl. WC nem áthelyezhető, kazán miatt a szellőzés korszerűsítse kellhet stb.), vagy túlzott költséggel jár, amit nem akarunk vállalni. Ahhoz, hogy pontosabb árajánlatot kapjunk, figyeljünk oda ezekre a szempontokra is.

Felújítaná fürdőszobáját?

Vegye igénybe INGYENES helyszíni felmérésünket!